Сироваткові протеїни
Сироватковий протеїн – це суміш білків, отриманих із молочної сироватки. Це найпопулярніший протеїн серед споживачів, оскільки підходить і для набору м'язової маси, і його можна вживати в процесі схуднення.
Сироватковий протеїн виробляють шляхом очищення та фільтрації сироватки, отриманої після згортання коров'ячого молока. Залежно від ступеня очищення розрізняють концентрат, ізолят та гідролізат.
З асортименту спортивного харчування можна купити протеїн із суміші цих білків, а також у продажу є окремо ізоляти та гідролізати.
Концентрат має найменший ступінь очищення, містить небагато жирів та холестерину. Вміст білка 25-75%.
Ізолят проходить більш ретельне очищення, відповідно і вміст білка вище – 70-85%. Низький вміст жирів та вуглеводів. Має приємний молочний смак.
Гідролізат – це найбільш очищений білок, який має високий рівень засвоєння організмом. Ціна, відповідно, також висока. Вміст білка – 80-95%. Максимально очищений від білків та вуглеводів, у тому числі лактози. Має кислувато-гіркуватий присмак, з чим невпинно борються виробники спортивного харчування.
Сироватковий протеїн є абсолютно нешкідливим, тому що міститься в природному вигляді у всіх молочних продуктах, які ми щодня вживаємо.
Однак вживання сироваткового протеїну іноді викликає проблеми із травним трактом. Це пов'язано з непереносимістю деякими людьми лактози або через вживання більшої кількості білка, ніж потрібно організму. Вирішити ці проблеми можна, купивши протеїн без лактози, або ізолят або гідролізат, які максимально очищені від неї.
Якщо проблема не вирішується, варто відмовитися від сироваткових протеїнів і спробувати соєвий, яєчний або інший рослинний протеїн